Wanderlust

Volg Amber & Yvette met hun Try Before Your 30 challenge en roadtrip door America
Of Britt & Naomi in Curacao en hun bezoek aan Don2Suri in Suriname!
Avonturen genoeg, ook naast de vaste live blogs! Stay Tuned!


Smiddy de skileraar

calender 7 februari 2013 point Naomi prijs Gastblog

Wintersport is zeer populair en daarom vertrekken vele mensen elk jaar weer richting bijvoorbeeld Oostenrijk om zich onder te dompelen in de sneeuw, kou en de nodige Après-ski.  Voor ons is dat grappig omdat zowel Britt als ik nog nooit op wintersport zijn geweest. Alleen toen ik heel klein was en dat kan ik mij inmiddels nietmeer herinneren. Ik heb wel één keer snowboard les gehad, maar volgens mij vond ik toen de leraar leuker dan de actie op de kinderhelling. Maar dat terzijde, vandaag hebben we voor jullie een interview met Smiddy!
 
Smiddy is 22 jaar en studeert aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij heeft het allemaal slim aangepakt want afgelopen jaar heeft zij skiles gegeven in Filzmoos!

 

Dus, jij bent gek op skiën…hoe lang doe je het al?

Ik ben inderdaad gek op skiën. Ik kon nog amper lopen en ik stond al op de ski’s! Toen ik drie jaar mocht ik EINDELIJK in een skiklasje…

 

Hoe ben je op het idee gekomen om skilessen te gaan geven?

Skiën is mijn grote passie. Ik zou niets liever willen doen dat de hele winter en liefst ook de hele zomer te willen skiën. Helaas hangt er een flink prijskaartje aan een wintersport vakantie. Daarnaast vind ik het leuk om met kinderen te werken en mensen iets te leren. Een goeie manier om zelf te kunnen skiën zonder dat het al te veel geld kost is dus om een aantal weken per jaar te werken als skilerares.
 

Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe word je een een skilerares!

Om volwaardig ski-instructeur te zijn moet je een opleiding volgen. De meeste skischolen willen dat je minimaal een Änwarter-diploma (of soortgelijk diploma) gehaald hebt (zeker in de Alpen). Om in Nederland skiles te geven volstaat een Nederlands diploma via de Snowsports Academy of van de Nederlandse Skivereniging. Vanuit deze twee opleidingsinstanties is het ook mogelijk om een Änwarter of soort gelijk diploma te behalen. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen en kun je bij sommige skischolen werken als je geen diploma hebt of zelfs niet eens kan skiën. Alleen ben je dan eigenlijk geen skileraar, maar help je de ‘echte’ skileraren bij hun lessen. Uiteraard kun je dan in de Après-ski net doen alsof je skileraar bent in je schitterende outfit van de skischool.

 

Vertel eens hoe ziet zo een dag in de sneeuw er dan uit? Heb je ook vrije dagen of ben je alleen maar aan het lesgeven?

Een dag in sneeuw begint meestal al vroeg. Meestal moet je rond een uur of 9 melden bij de skischool voor de ochtend bespreking. Hier wordt meestal besproken welke groep je krijgt, of er afmeldingen/aanmeldingen zijn of dat er bijvoorbeeld pistes zijn gesloten, meestal zijn het organisatorische mededelingen. Twee keer in de week is er in de ochtend skilerarentraining om de ski skills en didactische vaardigheden bij te schaven. Om 10.00 uur komen de kinderen naar de afgesproken verzamelplaats. Vervolgens zorg je er voor dat de kinderen lekker bezig zijn en plezier hebben tijdens het skiën.

 

Om 12.30 uur is het anderhalf uur lunchpauze. Als je mazzel hebt heb je ook echt pauze…Het kan ook voorkomen dat je met sommige kinderen die moeten ‘overblijven’ gaat lunchen of dat je geboekt bent voor een privéles. Om 14.00 uur komen de kinderen weer en ski je nog tot 15.30 uur. Als alle kinderen zijn opgehaald moet je nog kort wat administratieve taken doen en opruimen en dan kan je naar de Après-ski! Zo gaat het eigenlijk iedere dag. In principe is op zaterdagmiddag je vrije dag en ben kun je lekker zelf skiën (als je daar nog puf voor hebt). Maar het komt ook wel eens voor dat je op zaterdag privéles moet geven, maar dat is vaak niet lang.

 

Wat voor klasjes heb je les gegeven?

Ik heb vooral kinderen les gegeven. Heel af toe wilde het wel eens voorkomen dat ik een volwassene privéles moest geven, maar dat kan ik op één hand tellen.

 

Waar heb jij lesgeven? En waarom daar?

Ik heb les gegeven in Filzmoos. Dat is een klein bergdorp in Salzburgerland. De reden dat ik hier terecht ben gekomen is omdat ik zelf het skiën in Filzmoos geleerd heb en zelfs bij de skischool waar ik heb gewerkt. Het is een klein gemoedelijk dorpje waarbij je ieder jaar dezelfde mensen weer tegen komt.

 

Hoe zit het met de huisvesting moet je dat zelf regelen of wordt dat binnen de skischool geregeld?

Er wordt sowieso wel iets geregeld, maar wat er precies geregeld wordt verschilt per skischool.. De ene skischool heeft een soort skilerarenhuis waarbij bijna alle skileraren slapen en je bijvoorbeeld ook een kamer moet delen. Bij sommige wordt je in een hotel of pension geplaatst met nog een collega en dan moet je samen te kamer delen. Het is ook per skischool afhankelijk of je moet betalen voor je verblijf.

 

Bij de skischool waar ik werkte werd er huisvesting geregeld. Ik kreeg een kamer in een pension met douche en toilet én ontbijt voor 7 euro per nacht (en ik hoefde hem niet eens te delen)! Dus dat was niet verkeerd.

 

Heb je tips voor mensen die dit ook willen gaan doen?

 • Bereid je goed voor voordat je weggaat. Het is namelijk fysiek zwaar werk.
 • Spaar een beetje geld voor je weggaat zodat je niet al je zuur verdiende geld meteen moet uitgeven aan eten.
 • Bedenk alvast een paar briljante moppen en grappen om de kinderen te vermaken.
 • Zorg voor een beetje talenkennis. Vergeet vooral de opkomende Oost-Europese landen niet. Het is namelijk knap lastig als een Roemeens kind probeert duidelijk te maken dat ze moet poepen.
 • Een goede verzekering is ook geen overbodige luxe! Bij de skischool waar je wilt werken kun je vragen wat de mogelijkheden zijn. Alleen een reisverzekering is vaak niet genoeg, omdat je officieel in dienst bent van de skischool en dus eigenlijk niet op vakantie bent!
Naomi   Geschreven door:
Delen?Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on Google+0Email this to someone

  Reacties

 1. Mandy

  “Het is namelijk knap lastig als een Roemeens kind probeert duidelijk te maken dat ze moet poepen.”

  Hahahah! Leuk!

  reageer op dit bericht