Wanderlust

Volg Amber & Yvette met hun Try Before Your 30 challenge en roadtrip door America
Of Britt & Naomi in Curacao en hun bezoek aan Don2Suri in Suriname!
Avonturen genoeg, ook naast de vaste live blogs! Stay Tuned!


Koninginnen van de jungle

calender 27 september 2016 point Britt prijs *liveblog, Sipaliwini, Suriname

suriname10

suriname11

suriname14

suriname16

suriname17

suriname18

suriname19

suriname21

suriname22

suriname23

suriname24

suriname25

suriname12

suriname13

Zijn jullie er klaar voor? Het wordt een heel lang verhaal. Voordat ik begon met alles helemaal uitschrijven heb ik eerst een lijstje gemaakt met punten die erin verwerkt moesten worden, die lijst was al een artikel opzich. We hebben zo ontzettend veel gezien en gedaan, het lijkt wel een eigen versie van Jungle Book. Ik zou zeggen, ga er even voor zitten, pak wat drinken, misschien zelfs wat eten erbij. Vier dagen, een avontuur, vandaag dag 1 en 2 en morgen (doen we toch vrij weinig hier nu we terug zijn in de stad) komt dag 3 en 4

Vrijdagochtend begint ons avontuur. Om acht uur in de ochtend zijn we bij de organisator van de tour. Zoals eigenlijk de hele tour krijgen we hier al vrij weinig informatie. Het is van moment tot moment leven en de tijd even helemaal vergeten. Dat laatste merken we snel, met alles wat er nog gedaan moet worden aan voorbereiding duurt het vier uur voordat we uit Paramaribo zijn (dat zou ongeveer 45 minuten kunnen zijn, zonder alle tussenstops). Vanaf dat moment gaan we rijden, rijden en rijden. De wegen in de jungle zijn van bauxiet, een rood soort zand/steen. Soms zitten er gaten in de weg en soms sporen van de regen. Om de reis een beetje vlot te houden slingeren van links naar rechts over de weg, om zo het beste pad te vinden en door te gaan.

De eerste stop is bij een brug. Hier mogen we afkoelen. We rijden zonder airco omdat het bauxiet de weg ontzettend stoffig maakt en dat willen we niet in de auto natuurlijk. Onze gids Dion daagt ons uit van de brug te springen. Ik besluit het toch te doen maar tijdens de vrije val van een paar meter vraag ik me af waarom in godsnaam. Er loopt ook een ontzettend schattig baby zwijntje rond. Het beestje is een week of 7 en het lijkt wel een huisdier. Je kan hem aaien, kroelen, het is geweldig. Hierna rijden we nog uren lang door. Halverwege moeten we een keer stoppen omdat de airco per ongeluk aangegaan is en we door een rookwolk aan bauxiet de auto zo snel mogelijk uit willen. We zien de meest mooie vogels, trompetvogels, papegaaien, parkieten etc. Het wordt rond 7 uur al donker hier maar dat deert ons niks. Dion vind zelfs in het donker alle beesten. Hij schijnt met zijn zaklamp en ziet een kaaiman, niet veel later een leguaan, een spoor van een anaconda en later vangt hij zelfs nog een zwaluw. We kunnen het beestje van top tot teen bewonderen. De weg is lang, maar omdat ieder liedje op de radio met de longen uit het lijf meegezongen wordt vliegt de tijd. Ze schijnen te zeggen dat als je vrolijk bent de dierentuin voor je open is, dus dat voorspelt veel goeds. De lucht is ontzettend helder vannacht en daarom gaan we slapen op oud vliegveld Bakhuis, aan de westkant van Suriname, tegen Brits Guyana aan. De brulaapjes aan de rand van de jungle houden hele brulwedstrijden, krekels doen wat ze altijd doen en ook de vogels kwetteren lekker door. We slapen op een zeiltje op de grond en kunnen zo een onvoorstelbaar mooie sterrenhemel zien. De Melkweg zoals je hem nooit zag, vallende sterren maken de avond compleet, meer is er ook niet te wensen.

Het maanlicht is fel en omdat we op de open vlakte liggen lijkt het nooit helemaal donker te zijn. We worden uiteindelijk wakker als de schemer inzet. Een zonsopgang in de jungle, wat wil een mens nog meer. We hebben een ontbijtje en rijden dan verder richting Blanche Marie, een waterval. De wegen door de jungle worden steeds smaller en wilder en het lijkt alleen maar mooier te worden. We verruilen ons plekje in de auto voor een plek op het dak. De reservebanden bieden een perfect zitplekje en vanaf daar zien we de jungle nog veel beter. Dion ziet alles en wijst ons op kleine zwarte zijdeaapjes die van tak tot tak springen. Daar blijft het niet bij, een kleine paar meter verder zit een luiaard hoog in de boom. Luiaards bewegen vrij weinig op een dag maar wij hebben het geluk deze een klein beetje naar beneden te zien bewegen. Blanche Marie is een waterval die je niet wilt missen, we kunnen daar weer wat afkoelen en ons opfrissen. De stroming is sterk en de kleine visjes proberen of ze iets bij je kunnen snoepen. We vervolgen onze weg, nog steeds op het dak nu met een zakje bananenchips, naar het eind van de weg. We willen eigenlijk nog een Jaguar spotten maar verder dan sporen komen we vandaag niet.

Aan het eind van de weg is een klein bootje. Het ding is overduidelijk lek maar alsnog wordt besloten om er met 7 man, alle bagage en eten in te gaan door de rivier. Het ding loopt vol als een malle en even vrezen of dit straks zwemmen wordt. Iedereen probeert op gaten te gaan staan en we staan tot onze enkels in het water. Als we midden op de rivier staan stopt de motor er ook nog mee en het ding lijkt nooit meer aan te gaan. We komen uiteindelijk zonder nat pak aan op onze locatie voor vannacht. Het is een kamp waar nog volop aan gebouwd wordt, we zijn dan ook de tweede groep die hier ooit slaapt. Terwijl we er zijn wordt er een tafel gebouwd, een vloer gemaakt en het lijkt een totaal ander kamp dan toen we aankwamen. Sommige Surinamers kun je lui noemen maar deze werken keihard door. Als drie prinsesjes worden onze hangmatten en klamboes opgehangen en hebben we uiteindelijk ook een kampvuurtje om marshmallows op te roosteren. Terwijl de vuurvliegjes over de rivier vliegen kruipen wij onze hangmat in voor een nieuwe nacht in de buitenlucht.

Britt   Geschreven door:
Delen?Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on Google+0Email this to someone

  Reacties

 1. Amber

  Krijg er helemaal Expeditie Robinson gevoelens bij!

  reageer op dit bericht


 2. paula

  Geweldig

  reageer op dit bericht


 3. Oma

  Jullie maken weer wat mee, geweldig!

  reageer op dit bericht